Министерот Бектеши учествуваше на Генералното собрание на UNWTO во Кина

13.09.2017 14:37:46

Ченгду, Кина 13.09.2017 Министерот за економија Крешник Бектеши, во рамките на годишното Генералено собрание на Светската туристичка организација (UNWTO) што се одржува во градот Ченгду, учествуваше во гласањето за нов генерален секретар и новиот управувачки одбор на организацијата која управува со туризмот на глобално ниво. 

На 22-то Генерално собрание на Светската туристичка организација, кое го отвори првиот човек на Ченгду д-р Луончианг, присуствуваа 70 министри одговорни за туризам од целиот свет.  Д-р Луончианг даде јасна порака дека туризмот е една од најважните индустрии во светот и дека со толку големо учество на министри од целиот свет се покажа дека владите се свесни за вредноста на туризмот како многу важна индустрија во економиите на државите и на светската економија,  воопшто. 

Министерот Бектеши во рамките на Годишното собрание се состана со повеќе колеги од регионот и  светот, со кои дискутираше за правците на развој на туризмот на глобално ниво, за  новите трендови и за подобрувањето на туристичките услуги, притоа претставувајќи ја туристичката понуда на Македонија, можностите за соработка во поглед на зголемување на бројот на туристи, преку разните поволни  понуди. 

Светската туристичка организација (UNWTO) е агенција на Обединетите нации одговорна за промовирање на одговорен, одржлив и инклузивен туризам. Како главна меѓународна организација во областа на туризмот, таа го промовира туризмот како катализатор за економски раст, инклузивен развој и одржливост на животната средина, обезбедува водство и поддршка на туристичкиот сектор во однос на унапредување на знаењата и туристичките политики ширум светот. Главен собир на Светската туристичка организација е Генералното собрание, кое се состанува на секои две години, за усвојување на буџетот и работната програма, дебатира за витални теми за туристичкиот сектор, додека пак секои четири години  избира нов генерален секретар.