Министерот Бектеши на Виенскиот економски форум: Регионалната соработка ќе придонесе за побрз економски развој во земјите од Западен Балкан

20.11.2018 09:02:41

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Кочо Анѓушев и министерот за економија,КрешникБектеши учествуваа на јубилејниот 15-ти Виенски економски форум „Дијалог за иднината 2018- Економијата се среќава со политиката“што денеска се одржува во Виена, Австрија.

Во фокусот на дискусијата на Виенскиот економски форум е важноста на регионалната соработка во процесот на ЕУ интеграциите на земјите од Западен Балкан, преку процесите на дигитализација, поврзување и иницијативата за формирање на регионална економска област како предуслов за интегрирање во единствениот европски пазар.

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Кочо Анѓушев на премиерскиот панел на тема„Регионалната соработка како дел од европските интеграции: Дигитализацијата - премостување на разликите и шанса за големи скокови“, потенцираше дека „Виенскиот економски форум“, претставува добра шанса за дијалог на земјите од регионот, преку која треба да се интензивира и подобри меѓусебната економска соработка.

„Доколку сакаме да обезбедиме подобар живот за нашите граѓани, потребно е да ја развиеме економијата. За таа цел потребно е најпрво да ги средиме работите во нашата држава, а паралелно да работиме на градење на подобра соработка со нашите соседи, за повисоко ниво на регионална соработка. Внатрешно, во државите, во насока на креирање на подобра бизнис клима треба да работиме на креирање на програми за поддршка на стопанството, за поттикнување на нови инвестиции. Но тоа не е доволно, доколку најпрвин не се обезбеди политичка стабилност на земјата и не се обезбеди соодветно ниво на владеењето на правото“, нагласи вицепремиерот. 

Вицепремиерот Анѓушев дополни дека Владата на Република Македонија веќе година и половина спроведува активности преку кои се зајакнува стабилноста и сигурноста на земјата и се разрешуваат децениски проблеми со соседите, а кои се во насока на интеграции на земјата во Европската Унија и НАТО. Тој подвлече дека во изминатиот период се потпишаа договорот за добрососедство и соработка со Република Бугарија и договорот со Република Грција, со кој се надминуваат разликите кои постоеја помеѓу Република Македонија и овие две соседни земји. 

Министерот за економија, Крешник Бектеши се обрати на министерскиот панел на кој свои обраќање има министри од Владите на Албанија, Романија, Словенија и Бугарија. Тој потенцираше дека повисокото ниво на регионална соработка ќе придонесе за побрз економски развој во земјите од Западен Балкан. 

„Очекуваме во Парламентот да се усвојат уставните измени и да продолжат интеграциите на Република Македонија во ЕУ И НАТО. На економски план донесовме нов закон за поддршка на инвестициите, ги изедначивме условите за инвестирање на домашните и странските компании. Фокусирани сме на поддршка на малите и средни претпријатија. Одвоивме значајни средства да ја поттикнеме иновативноста и да ги отвориме шансите за работа и успех на младите луѓе во Македонија“, соопшти министерот Бектеши и ги презентираше проектите на кои Република Македонија работи на поврзување на земјата преку енергетска, патна и железничка инфраструктура со соседните земји.

Во тек на одржувањето на Виенскиот економски форум, вицепремиерот Анѓушев и министерот Бектеши дадоа кратки изјави за медиумите. Вицепремиерот Анѓушев даде краток осврт од средбата со Канцеларот Курц, Комесарите на Европската Комисија, Хан и Габриел и лидерите на Западен Балкан, оценувајќи ја како важна за градење на добрососедски политики, за надминување на билатералните проблеми и економско поврзување на земјите од регионот како важен предуслов за обезбедување на подобар животен стандард за граѓаните.

„Агендата за формирање на регионална економска област ќе придонесе за заживување на економиите на сите држави од регионот. Добивме поддршка дека Република Македонија е на добар пат да ги оствари своите амбиции да биде дел од евроатлантското семејство на народи“, рече вицепремиерот Анѓушев.

Министерот Бектеши во својата изјава ја потенцираше важноста на регионалната соработка помеѓу земјите од Западен Балкан и во таа насока рече дека Владата на Република Македонија преку владините политики и мерки настојува да се соработува и да работи на поврзување со соседните земји на најдобар можен начин.

„Ја потенцирав важноста на повеќегодишниот акциски план којшто произлегува од Берлинскиот процес. Ние веќе преземавме неколку мерки коишто се во согласност со ЦЕФТА со протоколите 5,6 и 7. Република Македонија во тој поглед е подготвена. Со Србија почнавме да воспоставуваме заеднички гранични премини и да ја зголемуваме трговијата помеѓу нашите две држави, а од почетокот на наредната година тоа ќе го направиме и со Албанија“, нагласи министерот Бектеши.