Министерството за економија демантира: Има доволно резерви на пченица, нема неконтролиран извоз во Косово, лажните вести се казниви со Закон

18.03.2020 18:37:46

Скопје, 18.03.2020  Има доволно резерви на пченица, нема неконтролиран извоз, ниту камиони полни со македонска пченица се извезуваат во Косово. Министерството за економија ги демантира сите наводи во некои од медиумите дека во земјата има резерви на за само 26 дена.

„Некои медиуми денеска објавија дека камиони со македонска пченица се извезуваат во Косово и дека имаме резерви за само 26 дена. Министерството за економија им порачува на ваквите медиуму што шират лажни вести дека треба да се засрамат посебно во ваква кризна ситуација во државата предизвикана од Коронавирусот. Апелираме до сите граѓани дека имаме доволно резерви на пченица и на брашно во државата. Дополнително Министерството за економија донесе одлука и ја достави до Владата за забрана за извоз на пченица и брашно во други земји.

Има контроли и инспекции на терен и нашите граници се осигурани.

Да потсетиме дека објавувањето на лажни вести согласно заклучок на Владата се казниво по Закон.

Апелираме до медиумите да не објавуваат лажни вести кои предизвикуваат паника кај граѓаните во оваа кризна ситуација.