Бектеши: Се реализираат програмите на Министерството за економија за поддршка на бизнисот и граѓаните, почнува исплатата за субвенции за печки на пелети и занаетчии

06.05.2020 14:53:38

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска на прес конференција во Владата информираше за реализација на мерките и Програмите на Министерството за економија.

Од почетокот на годината како што информираше министерот, Министерството за економија објави неколку јавни повици за поддршка на стопанството преку Програмата за конкурентност и иновации, Програмата за енергетска ефикасност и Програмата за индустриста политика.

Денеска сакам да информирам за поддршката која континуирано ја даваме со реализација на овие програми.

“Од Програмата за енергетска ефикасност сакам да ве информирам дека е спроведен јавниот повик за субвенции на печки на пелети.Од оваа мерка оваа година субвенции добија вкупно 454 граѓани кои аплицираа заклучно со крајниот рок 6 март во вкупен износ од 10,7 милиони денари.Вкупно 20 од граѓаните кои добиле субвенции за печки на пелети се домаќинства  ниски примања за што е предвидена субвенција од 75% од средствата,но не повеќе од 25,000 денари. Останатите домаќинства беа поддржани со 50% од трошоците занабавка на печки на пелети, но не повеќе од 20.000 денари“, кажа Бектеши и додаде дека до 8 мај ќе бидат објавени листите на добитници и ќе бидат изготвени решенијата за исплата.

Бектеши исто така информираше дека од Програмата за конкурентност, иновации и претприемништво од почетокот на годината беа објавени и реализирани пет јавни повици и тоа:

„Завршен е јавниот повик засубвенции за занаетчиипри што оваа година субвенционирани се вкупно 43 занаетчии и вршители на занаетчиска дејност во вкупен износ од 4,47 милиони денари.Исто така минатата недела на 30 април заврши јавниот повик за кофинансирање на проекти на занаетчиските комори за развој и промоција на занаетчиството.

Вкупниот буџет е 1,74 милиони денари. Следи евалуација на пристигнатите апликации и потпишување на договори за имплементација на проектите. Во делот на поддршка на занаетчиството сакам да информирам дека сеуште е отворен јавниот повик за субвенционирање на трошоци за ангажирање на чираци која е нова меркапроизлезена од барањата на занаетчиските комори.Јавниот повик е отворен до 20 јули, а вкупно се за ова наамена се предвидени 300.000 денари, кажа министерот.

Во делот на поддршка на компаниите министерот информираше дека е завршен јавниот повик за финансиска поддршка на микро, мали и средни претпријатија.Од оваа мерка, оваа година субвенционирани се вкупно 55 претпријатија во вкупен износ од 14 милиони денари.И ги повикасите жени да аплицираат на јавниот повик за финансиска поддршка за женско претприемништвокој трае до крајот на емсец мај, за што се обезбедени 1,5 милиони денари.

„Во делот на мерките за индустриска политика, сакам да ги повикам сите преработувачки капацитети да аплицираат на јавниот повик наменет за преработувачката индустрија.Крајниот рок за аплицирање за оваа мерка е 31 јули, а предвидени се 4,5 милиони евра за поддршка на претпријатијата за развој на деловниот субјект, развој на производ и развој на пазар“ кажа Бектеши и ги повика сите компании да ја искористат поддршката што ја дава владата за справување со оваа криза и да аплицираат за мерките за поддршка на економијата.