Министерот за економија Бектеши со повик до турските компании за инвестирање во Северна Македонија

08.02.2021 17:18:06

Анкара, 08.02.2021 година   Министерот за економија Крешник Бектеши во рамки на официјалната посета на Турција оствари средба со претставници на Унијата на комори и стоковни берзи на Турција (ТООБ), како и со претавници на Асоцијацијата на градежници на Турција и со одделни стопанственици.

Министерот Бектеши на средбата со  Али Копуз, потпретседател на ТООБ истакна дека Северна Македонија и Турција имаат долгогодишни цврсти односи и пријателски чуства. И покрај тоа што билатералната трговијата меѓу двете земји во континуитет расте, има голем простор трговскиот обем да порасне уште повеќе. Информираше дека со цел да се подобри трговската соработка веќе е започната постапка за ревидирање и надградување на Договорот за слободна трговија меѓу двете земји.

„Сакаме да упатиме порака до стопанствениците дека како пријателска земја, како Влада ќе направиме се за да ги подобриме условите за зголемување на соработката, како и за влез на нови турски инвестиции во земјата. Сакаме да направиме нов Договор кој ќе значи дополнително зголемување нашите билатерални односи“, кажа Бектеши по средбата во ТООБ.

На средбата Митхат Јенугун, претседател на Асоцијацијата на градежници на Турција министерот ги презентираше сите поголеми инфраструктурни проекти кои се предвидени да се реализираат во нашата земја во наредниот период и ги повика градежните компании од Турција да аплицираат на тендерите кои ќе бидат објавени. Турските градежни компании традиционално се едни од најприсутните на македонскиот пазар.

“Северна Македонија е мала земја, но има голем потенцијал. Во наредниот период ќе бидеме насочени кон изградба на неколку инфраструктурни проекти како што еи патничкиот и железничкиот дел од Коридорот 8, работиме забрзано на изградба на гасоводниот систем во државата за што две турски компании се во трка за изградба на дистрибутивната мрежа. Сакаме да поттикнеме уште поголема соработка со турските компании“, кажа министерот.

Во рамки на официјалната посета во Турција, министерот ја посети турската компанија „Гиришим Електрик“ која што работи на изградба на фотонапонска електрана од 10 мегавати во Осломеј.

Менаџментот на компанијата го информираше министерот дека фотонапонската електрана ќе биде пуштена наското, а беше разговарани и за зголемување на нивните инвестиции на македонскиот пазар во повеќе полиња.