Средба на министерот Бектеши со јапонскиот амбасадор Савада: Има голем простор за зголемување на билатералната трговија и инвестициите помеѓу Северна Македонија и Јапонија

24.08.2021 12:49:47

Скопје, 24.08.2021 година   Министерот за економија Крешник Бектеши денес оствари средба со новоименуваниот  амбасадорот на Јапонија во Северна Македонија, Хиронори Савада.

Министерот му посака успешен мандат на амбасадорот во нашата земја и изрази задоволство од досегашната соработка.

На средбата беше констатирано дека има има позитивен развој на билатералните односи помеѓу двете држави, за што се констатирани и можности за натамошно унапредување.

Во таа насока министерот Бектеши ја нагласи важноста од продолжување и интензивирање на заемната соработка на сите полиња, особено зајакнувањето на билатералната трговија и зголемувањето на јапонските инвестиции во земјата.

Министерот Бектеши го информираше амбасадорот Савада за мерките кои што ги превзема Владата во изминатиот период за поддршка на економијата во справување со негативните последици предизвикани од пандемијата, при што информираше дека во наредниот период засилено ќе се работи во реализација на инвестиции во делот на инфраструкутирата и енергетиката, посебно во делот на гасификацијата како и обновливите извори на енергија.

„Работиме на развивање на економијата и создавање на услови за нејзин раст и развој по смирувањето на пандемијата, но и сите негативни страни да ги искористиме како можности во периодот кој следи. Посветени сме во поддршка на работниците и целокупната економија, но и привлекување на инвестиции. За нас од голема важност е соработката со земји како Јапонија со која имаме голем неискористен потенцијал во делот на трговската размена“, кажа министерот Бектеши.

На средбата се најавени заложби за поголем број инвестиции од јапонски компании во земјава. Изразена е определба од Јапонија и за силна поддршка во делот на економијата и социјаlata.